Vanhasta tykinkuulasta tuli aika äijä eikä sen voi väittää istuvan ompelukerhon kahvipöytään, mutta eipä ole tarkoituskaan. =D Hupshan tämän kakun idean keksi ja oli itse lopputulokseen tyytyväinen. Oho tietysti pisti merkille monta asiaa, joita voi sitten seuraavalla kerralla viilata. Tämmöinen siitä sitten tuli!

2055896.jpg

Kakku on siis koottu pyöreäpohjaiseen kulhoon, jotta aikaan saatiin kuulamainen muoto. Kakkupohjana toimi kääretorttupohja ja täytteenä sitruunatäyte a'la Kinuskikissa sekä kotikokin hopeatoffee. Toffee kannattaa tehdä vähän ohuempana levynä ja hyvissä ajoin jääkaappiin kovettumaan. Toinen vaihtoehto on tietysti kaataa vasta keitetty toffee kakun väliin kinuskina.

Pinta on voi-sokerikuorrutetta ja ruuti turkinpippuria. Ensimmäistä kertaa kokeiltiin voi-sokerikuorrutetta ja se tuntui repeilevän ihan väkisin (joku meni varmaan pieleen), joten pinnasta tuli kuin itsestään tuollainen epätasainen. Koloihin olikin sitten hyvä taiteilla tuota ruostetta kuparisella kristallipulverilla.

Ihan ensiksi kannattaa valita kulho, johon kakun kokoaa ja sen mukaan arvioida paljonko pohjaa sekä hopeatoffeeta kuluu. Ikävä huomata kakkua täyttäessä, että ne loppuivat kesken ja levystä ei enää saa sopivan kokoista pyörylää. Me käytettiin tähän kakkuun yksi ohut pohja.

Kääretorttupohja (Ohut pellillinen. Jos haluat paksun pohjan, tee tuplana.)
3/4  dl   vehnäjauhoja
3/4  dl   perunajauhoja
1,5  tl    leivinjauhetta
3           munaa
2     dl   sokeria
2     rkl  kylmää vettä
             sitruuna / lime -mehua kostutukseen

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaikki jauhot samalla kertaa ja sekoita taikinaan varovasti. Lopuksi lisää vielä kylmä vesi. Levitä tasaisesti leivinaperilla vuoratulle pellille ja paista 250 asteessa kunnes pinta on kauniin värinen. Levitä toinen leivinpaperi ja sirottele sille hieman (tomu)sokeria. Kippaa paistettu pohja oman leivinpaperinsa avulla nurinpäin tämän toisen leivinpaperin päälle ja irrota pohjan leivinpaperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä.

Pohjan jäähdyttyä siitä leikataan erikokoisia pyöreitä kakkulevyjä vaikka mukien, pyöreiden kulhojen tai kattilan kansien avulla. Oikeat koot löytää mallailemalla niitä kulhoon, johon kakun aikoo täyttää. Samalla tavalla otetaan toffeelevystä pyöreitä paloja. Kostuta kakkulevyt ja aseta vastavan kokoinen toffeelevy jokaisen päälle. Pohjalle kannattaa tehdä vankempi kerros asettamalla toffeelevy kahden kakkupohjalevyn väliin.

Sitruunatäyte (Kinuskikissa)
3             liivatetta
1/2          sitruunan kuori ja mehu (n. 3 rkl)
100  g     maustamatonta tuorejuustoa
1      dl    veriappelsiinijugurttia
1/2   prk  maitorahkaa
1      dl    sokeria
1      tl     vaniljasokeria
2             valkuaista00aa.JPG

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita keskenään tuorejuusto, jugurtti, rahka, sitruunankuori ja sokerit. Vaahdota valkuaiset. Kiehauta sitruunamehu ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita täytteeseen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto nuolijalla varovasti sekoittaen.

Vuoraa valitsemasi kulho kelmulla, jotta hyytynyt kakku irtoaa helposti kulhosta. Aseta kulhon pohjalle sopivan kokoinen pieni kakkupohja-toffeelevy. Levyn päälle annostellaan sopivasti sitruunatäytettä, jotta seuraava kakkupohja-toffeelevy asettuu nätisti kulhon reunoja vasten. Tämän jälkeen on jälleen sitruunatäytteen vuoro ja näin edetään niin kauan, että kakku on halutun korkuinen. Kulhoon päällimmäiseksi jää se vankempi pohjalevy ja kakku kulhoineen nostetaan jääkaappiin hyytymään.

Hyytynyt kakku kumotaan tarjoilualustalle kelmujen avulla. Kakkua voi tämän jälkeen vielä muotoilla, jotta kakun alapuolestakin tulee pallomaisempi. Täytettä tehtiin tupla-annos, mutta yksinkertainenkin olisi riittänyt.

Voi-sokerikuorrute
225 g  margariinia
225 g  vaaleaa siirappia
1/2  tl  suolaa
1/2  tl  esanssia (esim. appelsiini- tai sitruunaöljy)
900 g  tomusokeria (noin)
           elintarvikeväriä

Vatkaa taikinakoukuilla margariini ja siirappi sekaisin. Lisää muut aineet paitsi tomusokeri. Sekoita hyvin sekaisin ja lisää tomusokeria vähitellen. Lopuksi vaivaa taikinaa käsin kunnes ainekset ovat täysin sekoittuneet. Jos massa tarttuu käsiin, lisää tomusokeria vähän kerrallaan. Tämän jälkeen massa on valmis kaulittavaksi, mutta se onnistunee paremmin, jos massa on saanut levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa. Kauli massa kakun yli yltäväksi levyksi kahden leivinpaperin välissä tai ainakin nostettavissa olevan alustan päällä. Leivinpaperin / alustan avulla levy on helppo nostaa kakun päälle, sillä ainakin meidän tällä ensikokeilulla se tuntui muuten repeävän. Asettele kuorrutelevy nätisti kakun päälle ja leikkaa ylimääräiset pois. Koristele turkinpippurimuskalla ja tee halutessasi ruostettaa maalamalla tai sivelemällä sopivia tomuvärejä.

Tällä ohjeella kuorrutetta tulee todella reilusti, joten puolet olisi riittänyt hyvin yhteen kakkuun. Mauksi yritettiin saada salmiakkia, mutta voi ja sokeri peittivät sen alleen. Sitruunaöljy olisi varmaan toiminut paremmin. Värinä oli musta pastaväri ja sitä meni aika reilusti. Usein suositellaankin, että massa ensin värjätään kaakaolla, jotta mustaa väriä ei menisi niin paljon. Emme kuitenkaan halunneet saada tähän kakkuun yhtään kaakaon makua.

Ylijäämistä koottiin vielä jälkkäreitä maljoihin. Pohjalle pala kostutettua kakkupohjaa ja toffeelevyn jämäpaloja. Päälle sitruunatäytettä ja jääkaappiin hyytymään. Koristelu turkinpippurimurskalla ja tähtisädetikulla. =)

2055897.jpg